cukier (wymieszany z cynamonem do posypania ciastek)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka Gusz-e fil
Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
1 jajko, 50 g cukru
Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
60 ml wody różanej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 120 ml mleka
Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) - ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
450-500 g mąki pszennej
Gotowe ciasto przykryj i schłodź przez około godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki - mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie - ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.