aromat (ewentualnie - ja dodałam kilka kropel olejku migdałowego do mleka)
1-2łyżkiamaretto((albo innego likieru) opcjonalnie)
dodatkowe składniki do fritelle
tłuszcz( do smażenia)
cukier puder (do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto ptysiowe do fritelle
Zagotuj wodę z masłem i solą (do momentu aż całe masło się rozpuści).
250 ml wody, 50 g masła, 1 szczypta soli
Dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj, aż całość się dobrze połączy.
150 g mąki pszennej
Odstaw garnek z ciastem do wystudzenia.
Do chłodnego ciasta dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się dobrze połączą, na koniec dodaj proszek do pieczenia.
4 jajka, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić krem do fritelle
Mleko zagrzej.
500 ml mleka
Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszystą gęstą masę.
2 żółtka, 1 jajko, 125 g cukru
Dodaj mąkę do jajek i wymieszaj.
65 g mąki pszennej
Masę jajeczną zalej gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj.
Przelej całość do garnka i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Gotowy, jeszcze gorący, krem przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby folia dotykała kremu (zapobiegnie to powstaniu na nim twardej skorupki).
Odstaw krem do wystudzenia.
Do chłodnego kremu możesz dodać odrobinę ulubionego likieru.
Ptysie fritelle wykończenie:
W rondelku do szerokim dnie rozgrzej mocno tłuszcz (możesz wlać do niego kieliszek spirytusu albo wódki - zapobiegnie to nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ptysie).