Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Jak zrobić calzone krok po kroku
Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Podziel na 10 porcji.
Każdą rozwałkuj na placek.
Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) - omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.
sos pomidorowy
Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.
mozzarella, oliwki, kukurydza, boczek, dodatki
Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać - najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone - nie poparz się.