200 g cukru trzcinowego, 120 g masła, 80 g miodu, 3/4 łyżeczki soli
Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje (masa podczas podgrzewania może być lekko spieniona).
Gdy karmel będzie gotowy zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę (uważaj, bo może zajść gwałtowna reakcja), ostrożnie wymieszaj.
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wylej karmel na gotowy popcorn i dokładnie rozmieszaj (ja miskę z popcornem przykryłam przykrywką i porządnie nim potrząsnęłam kilka razy, na koniec jeszcze wymieszałam łyżką).
Popcorn przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika (ja wyłożyłam na dwie blachy).
Podpiecz w 100 stopniach (tryb góra/dół) przez 1 godzinę (przemieszaj popcorn co 20 minut).
Po upieczeniu przestudź i jeśli ziarna się posklejały delikatnie je rozdziel.
Możesz przechowywać ten popcorn w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.