Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką odsypaną z cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
30 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
5 żółtek, 100 g cukru
Wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn drożdżowy.
350 g mąki, 80 g masła
Wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem z końcówką hakiem lub świderkami).
Na koniec zagnieć jeszcze ciasto chwilę ręcznie.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto podwoi objętość.
Jak zrobić nadzienie z twarogu do bułeczek
Twaróg zmiel, albo porządnie rozgnieć widelcem.
300 g twarogu
Dodaj do twarogu żółtka, jajko i cukier - wymieszaj do połączenia składników.
2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
Dodaj rodzynki lub żurawiny i zamieszaj.
2 garście żurawin
Jak zrobić bułeczki serduszka z twarogiem
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
Utocz z niego wałek o długości około 30 cm i pokrój go na 10 plastrów.
Każdy rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm, nałóż na wierzch masę twarogową (omijając krawędzie).
Zwiń placek w rulon (jak naleśnik), złóż na pół i zlep razem obydwie końcówki.
Przetnij złożony placek wzdłóż na pół mniej więcej od 2-3 cm powyżej zlepionych końców i rozłóż ciasto na boki tworząc serduszko.
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut (aż będą rumiane).
Po upieczeniu ostudź.
Możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody lub mleka.