ziarenka(- np. słonecznik, dynia, siemię lnianie - ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie
Wieczorem zmieszaj razem wodę, mąkę razową oraz zakwas.
250 ml wody, 250 g mąki pszennej razowej, 2 łyżki zakwasu
Miseczkę przykryj i odstaw na noc.
Następnego dnia, delikatnie zamieszaj, dodaj mąkę chlebową, wodę oraz sól i energicznie wyrób ciasto (możesz też dodać ziarenka).
około 300 g mąki chlebowej, około 100 ml wody, 1 łyżeczka soli, ziarenka
Ciasto przykryj i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia (tak gdzieś około 5 godzin).
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na podsypany mąką blat i zagnieć formując bochenek.
Przełóż chleb do wysypanego mąką naczynia do wyrastania - może to być jakaś miska mocno wysypana mąką i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
Garnek rzymski namocz w wodzie, a następnie wstaw do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na temperaturę 230 stopni (góra/dół).
Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę ostrożnie zdejmij pokrywę z garnka i szybko przełóż do niego chleb - uważaj, aby się nie poparzyć.
Przykryj chleb pokrywą i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 25-30 minut (chleb po upieczeniu i postukaniu od spodu musi wydać głuchy odgłos).