Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Szarlotka tatrzańska przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na najlepszą tatrzańską szarlotkę z dużą ilością jabłek.
4.41
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
10
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
178
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki tatrzańskiej
350
g
mąki krupczatki
175
g
masła
((dałam 100 g masła i 75 g margaryny))
1/3
szklanki
cukru
((ale można też dać mniej jeśli jabłka są słodkie) - 70g)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
żółtka
1-2
łyżki
śmietany
((do uzyskania konsystencji))
składniki na masę jabłkową do szarlotki tatrzańskiej
1,5 - 2
kg
jabłek
(twardych )
około 2
łyżeczki
mielonego cynamonu
cukier
(- ewentualnie - ja nie dawałam)
bułka tarta
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto na krupczatce do szarlotki tatrzańskiej
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto
350 g mąki krupczatki,
175 g masła,
1/3 szklanki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka
Jeśli ciasto nie chce się lepić - dodaj trochę śmietany.
1-2 łyżki śmietany
Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej).
Ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3 i schowaj ponownie do lodówki.
Resztę ciasta rozwałkuj na rozmiar foremki, albo zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Wylep ciastem foremkę.
Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Jak zrobić jabłka do szarlotki tatrzańskiej
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
1,5 - 2 kg jabłek
Pokrój na cienkie plasterki (takie do 3 mm grubości).
Podpieczony spód posyp obficie bułką tartą (zapobiegnie ona nadmiernemu zwilgoceniu ciasta od soku z jabłek).
bułka tarta
Wyłóż połowę jabłek, wyrównaj posyp cynamonem i ewentualnie cukrem.
około 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
cukier
Wyłóż resztę jabłek i ponownie przypraw.
Na wierzch jabłek zetrzyj na tarce odłożone ciasto.
Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół)
Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
178
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
8
g
Słowa kluczowe
jabłecznik z tatr, szarlotka z tatr
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!