zioła (świeże lub suszone - bazylia, oregano, tymianek)
Instrukcja
Jak zrobić suszone pomidory w oleju
Pomidory umyj, przekrój na pół i małą łyżeczką wyskrob środek - możesz wykorzystać miąższ do ugotowania zupy pomidorowej.
5 kg pomidorów polnych
Pomidory ułóż skórką do dołu na dużej blaszce z piekarnika lub tacy suszarki do warzyw (ułóż warzywa ściśle, bo w trakcie będą się kurczyć) i posyp posiekanymi lub suszonymi ziołami.
Susz pomidory w piekarniku w temperaturze 100 stopni na włączonym termoobiegu przez około 5 godzin (możesz suszyć kilka blach na raz - w trakcie zmieniaj położenie blach.
Jeśli pomidory suszysz w suszarce (jak ja), to susz je przez dwa dni w sumie przez kilkanaście godzin - jeśli jest duża wilgotność powietrza - to pomidory będą schły dłużej.
Kiedy pomidory staną się elastyczne należy przewrócić je i wyprostować (podczas suszenia będą się skręcać). Zapobiegnie to tworzeniu długich ale wąskich pomidorów a otrzymamy ładne plasterki :)
Słoiki wyparz wrzącą wodą, albo pogrzej w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach.
Olej podgrzej aż będzie gorący - najlepiej do temperatury 120 stopni - gdy olej zaczyna dymić, to znaczy, że jest już za gorący - wtedy go ostudź, albo dolej trochę zimnego oleju.
około 1,3-1,5 oleju
Do każdego słoika włóż po jednym, dwóch ząbkach czosnku, możesz też dodać zioła.
około 16 ząbków czosnku, zioła
Włóż pomidory do słoików i zalej gorącym olejem (jeśli olej będzie za gorący, to pomidory zaczną się smażyć - mocno to im nie zaszkodzi, ale lepiej aby olej był odrobinę chłodniejszy).
Słoiki od razu zakręć i postaw zakrętką do dołu aż do wystudzenia.