Przygotuj owoce - pokrój na mniejsze kawałki i włóż do większych miseczek lub pucharków.
ok 0,5 kg owoców
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru - szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).
250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Nałóż śmietanę na owoce.
Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby zakryła cukier!
100 g cukru, odrobina zimnej wody
Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut - ja zwykle pomagam sobie mieszając silikonową łopatką - uważaj aby się nie oparzyć.
Karmel jest gotowy, gdy cały cukier się rozpuści i ma bursztynowy kolor - jeśli zrobi się brązowy, to oznacza, że się spalił i jest gorzki - taki karmel wyrzuć!
Ostrożnie wylej gorący karmel na śmietanę z owocami - uważaj bo może spływać.