Truskawki oczyść, większe pokrój na połówki i partiami wkładaj do słoja przesypując je 200 g cukru (resztę cukru zostaw do syropu).
1,5 kg truskawek, 200 g cukru
Zasypane cukrem owoce zostaw na 24 godziny w ciepłym, słonecznym miejscu.
Kilkakrotnie wstrząśnij słoikiem.
Następnego dnia do słoja wlej wódkę i spirytus, zamieszaj i odstaw na tydzień.
500 ml wódki, 300 ml spirytusu
Po 7 dniach zlej nalewkę.
W sporym garnku zagotuj 150 ml wody z pozostałym cukrem (100 g), cukier powinien się dokładnie rozpuścić, a syrop lekko zgęstnieć.
150 ml wody, 100 g cukru
Wyłącz ogień i zostaw syrop do przestygnięcia, wlej sok wyciśnięty z cytryny, a następnie powoli dolej zlaną nalewkę cały czas mieszając (nalewkę do syropu).
sok
Dokładnie wymieszaj, przefiltruj przez gęsto złożoną gazę albo papierowy filtr do kawy.
Rozlej do butelek, zakręcić i odstaw w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała (chociaż możesz się do niej dobrać już teraz ;))