Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Frużelina truskawkowa na zimę przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domową frużelinę z truskawek idealną jako dodatek do deserów.
4.50
z
16
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
3
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Deser
,
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
5
Składniki
składniki na frużelinę z truskawek
1
kg
truskawek
1-1,5
szklanki
cukru
((zależy od słodyczy truskawek) - 200-300 g)
sok z jednej średniej cytryny
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
((czubate))
około 50-100
ml
wody
(do rozpuszczenia mąki)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę truskawkową
Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.
1 kg truskawek
Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).
1-1,5 szklanki cukru
Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
Podgotuj truskawki na małym ogniu - dodaj sok z cytryny.
sok z jednej średniej cytryny
Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą - energicznie wymieszaj.
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
około 50-100 ml wody
Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
frużelina owocowa, jak zrobić frużelinę, jak zrobić owoce w żelu, owoce w żelu, przetwory z truskawek
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!