Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy - przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml wody
W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę.
1 jajko, 350 g mąki pszennej, 100 ml jogurtu, 1 łyżeczka soli, 50 ml oliwy
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione - będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce - tam sobie powoli urośnie).
Jak zrobić farsz do pide
Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.
500 g mięsa mielonego, 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku
Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.
puszka pomidorów
Dopraw mięso do smaku.
przyprawy do smaku
Jak zrobić tureckie pide krok po kroku
Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
Posmaruj boki ciasta jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp wierzch serem.
Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej - utworzysz w ten sposób łódkę.
Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" - grzanie od dołu + wentylator).
Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane - u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).