kwaśna śmietana (lub zimna woda - tylko aby zagnieść ciasto - około 2 łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić karmelizowany rabarbar do tarty tatin
Rabarbar potnij na dłuższe - około 5-cio centymetrowe kawałki.
około 5 łodyg rabarbaru
Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.
80 g masła, 4-6 łyżek cukru
Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem - nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.
Jak zrobić ciasto do tarty tatin
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
Boki foremki do tarty (szczelnej!) wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
Wyłóż rabarbar na dno foremki.
Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.