Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
400 g świeżego ananasa
Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
35 g cukru, 2 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki kukurydzianej
Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
1 łyżeczka masła
Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).