Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, masło i margarynę.
750 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g masła, 175 g margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgnieć składniki tworząc grudki ciasta.
Dodaj żółtka i zagniataj dłońmi.
6 żółtek
Aby było wygodniej możesz ciasto wyłożyć na blat i zagniatać na gładkie ciasto.
Jeśli ciasto nie chce się zlepić możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany.
kwaśna śmietana
Oddziel od ciasta około 1/4 porcji.
Owiń ciasta w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2 - 2,5 kg jabłek
Dodaj do smaku cukier, cynamon i rodzynki (jeśli używasz) - wymieszaj.
50-100 g cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 garść rodzynek
Jak zrobić szarlotkę na dużą blachę
Większą porcją ciasta wylep dno formy do pieczenia (ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
mąka ziemniaczana
Wyłóż jabłka na ciasto - jeśli jabłka puściły sok, to postaraj się go nie dodawać do ciasta.
Na koniec posyp wierzch szarlotki odłożoną mniejszą porcją ciasta - ja ją trę na tarce.
Piecz szarlotkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać szarlotką cukrem pudrem.