W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.
20 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g maku
Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do foremki.
Piecz biszkopt z makiem w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu przestudź - nie zdejmuj z ciasta rantu.
Jak zrobić sernik na zimno
Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
50 ml wody, 125 g cukru
W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
2 żółtka
Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej krótko, aby się rozpuściła.
5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku, 5 łyżek zimnej wody
Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg.
500 g sera twarogowego
Do żelatyny dodaj łyżkę masy twarogowej i wymieszaj dokładnie. Przelej żelatynę do reszty masy twarogowej i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach.