3-4łyżkiwyciśniętego soku z 1 pomarańczy((do uzyskania gęstej polewy))
kandyzowana skórka pomarańczowa( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasto na mące żytniej
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.
3 jajka, 150 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
220 g mąki żytniej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło.
150 g masła
Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.
skórka starta z 1 pomarańczy, 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przelej ciasto do foremki.
Piecz około 30 minut w temperaturze 175°C (termoobieg).
Upieczone ciasto wystudź.
Jak zrobić lukier na ciasto żytnie
Cukier puder i sok z pomarańczy utrzyj razem do momentu powstania lukru - aby lukier wyglądał podobnie jak u mnie, musi być bardzo gęsty - łyżka ma w nim praktycznie stać.
200 g cukru pudru, 3-4 łyżki wyciśniętego soku z 1 pomarańczy
Wystudzone ciasto posmaruj lukrem i posyp skórką pomarańczową.