Jak zrobić lukier królewski do dekorowania ciasteczek
Jajka dokładnie umyj, a następnie sparz wrzącą wodą - możesz to zrobić przez zanurzenie w gotującej się wodzie, lub przez przelanie wodą na sitku.
Oddziel białka od żółtek - uważaj, aby żółtko nie dostało się do białek, bo wtedy białka się nie ubiją.
2 białka
Dodaj szczyptę soli i zacznij miksować, gdy białka się ubiją dodaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się rozpuści.
ok 2,5 szklanki cukru pudru
Na koniec dodaj sok z cytryny.
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przełóż lukier do dużego worka cukierniczego i ozdób ciasteczka.
Możesz też podzielić lukier na mniejsze porcje i do każdej dodać inny barwnik spożywczy ( ja takie małe porcje wkładam po zabarwieniu do woreczków strunowych, w których obcinam po jednym rogu i nimi dekoruję ciasteczka).