Drożdże rozprowadź w niewielkiej ilości wody i odstaw, aby "ruszyły".
20 g świeżych drożdży, 250 ml wody
Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdże.
szczypta soli, 400 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek
Zagniataj ciasto stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę - ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Uformuj z ciasta kulę, włóż je do miski i przykryj ściereczką.
Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na krążek (z podanej porcji otrzymacie 1 lub 2 spody - zależy od ich wielkości i grubości).
Jak zrobić pizzę z gruszkami i serem pleśniowym
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 250-260 stopni - z blaszką w środku i pizzę wykładam na taką mocno nagrzaną blachę - blachy nie można posypywać mąką, bo się spali).
Blat pizzy posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, posyp lub obłóż mozzarellą.
oliwa, trochę mozzarelli
Gruszki przekrój na ćwiartki a następnie na plasterki.
1-2 gruszki
Ułóż gruszki na pizzy, połóż pokrojone sery i posyp po wierzchu lekko rozdrobnionymi orzechami.