Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Babeczki bananowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste babeczki bananowe z bitą śmietaną.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Babeczki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Składniki
składniki na babeczki bananowe
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- 225 g)
3/4
szklanki
cukru
(- 150 g)
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1/4
łyżeczki
soli
110
g
masła
(rozpuszczonego )
3-4
banany
(dojrzałe duże - około 300 g po obraniu)
2
jajka
(rozmiar L)
0,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić babeczki bananowe
W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej misce rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków banany.
3-4 banany
Dodaj do bananów masło, jajka i wanilię. Wymieszaj.
110 g masła,
2 jajka,
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj razem.
Nałóż do przygotowanych papilotek (mniej więcej po 2 łyżki na sztukę).
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania - u mnie to bita śmietana
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z bananami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!