1garść migdałów(rozdrobnionych blanszowanych, lub orzechów włoskich)
Instrukcja
Jak zrobić masę z białego maku
Zalej mak wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
100 g białego maku
Orzechy włoskie i daktyle również zalej gorącą wodą i poczekaj aż daktyle zmiękną i napęcznieją.
6 sztuk daktyli, 1 garść orzechów włoskich
Sparzony mak odsącz (ja przelałam go przez sitko wyłożone pieluchą tetrową), a następnie zmiel dwukrotnie razem z orzechami, daktylami i migdałami.
1 garść migdałów
Do zmielonej masy dodaj cukier puder i śmietanę, wymieszaj.
50 g cukru pudru, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Jak zrobić ciasto drożdżowe
Drożdże rozprowadź w letnim mleku z cukrem, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
100 ml mleka, 15 g świeżych drożdży, 35 g cukru
W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól i jajko, dodaj masło.
1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 50 g masła
Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na cienki prostokąt.
Wyłóż na ciasto masę makową i dokładnie rozprowadź - pozostaw brzegi bez masy.
Zwiń ciasto w rulon i ostrożnie przekrój wzdłuż na dwie części.
Przepleć ze sobą powstałe dwa kawałki, tworząc warkocz.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Wstaw drożdżówkę do zimnego piekarnika - nastaw temperaturę na 170 stopni (termoobieg) a czas na około 30-40 minut (zależy jak szybko nagrzewa ci się piekarnik).
Wyjmij gdy ciasto będzie ładnie rumiane.
Ostudzone ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, posyp posiekanymi migdałami.
ok 1 szklanka cukru pudru, odrobina wody, 1 garść migdałów