Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.
6 łyżek kakao, 2 szklanki mąki pszennej, 200 g masła, 7-8 łyżek cukru, 3 żółtka, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Oddziel około 1/4 ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce.
Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem.
Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
Jak zrobić czekoladowe nadzienie jabłkowe do szarlotki
Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę.
1,20 kg jabłek
Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy.
25 g masła, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 1 szczypta kardamonu
Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g czekolady deserowej
Czekoladowa szarlotka - jak upiec
Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.