100gczekolady((mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto 3 bit
Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłodź.
750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia - przykryj wierzch folią spożywczą, tak aby nie powstała na wierzchu skorupka.
Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby było prawie białe - zwykle to zajmuje około 10 minut.
100 g masła
Wtedy dodawaj po łyżce budyń i miksuj na niższych obrotach do połączenia.
Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami.
3-4 paczki herbatników
Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
1 puszka masy kajmakowej
Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
100 g czekolady
Schłodź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.