Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą.
225 g daktyli, 450 ml zimnej wody
Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje - gotuj tak kilka minut. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki.
Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek.
1 łyżeczka sody
Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości.
110 g masła, 90 g cukru
Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
2 jajka
Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól - miksuj krótko już tylko do połączenia składników.
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli
Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata.
Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka.
Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika (góra-dół) i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).
Jak robić sos karmelowy do babeczek
W garnku umieść masło, wanilię i cukier trzcinowy - podgrzewaj aż cukier i masło się dobrze rozpuszczą.
110 g masła, 120 g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
Wlej ostrożnie śmietankę i dokładnie wymieszaj.
150 ml śmietany kremówki
Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym.
Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.