240 ml maślanki, 2 łyżeczki musztardy Dijon, sól i pieprz, sok
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski z marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin (można to zrobić wieczorem i pozostawić na noc).
około 400 g piersi z kurczaka
Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty i usmaż na patelni.
Aby przygotować sos umieść wszystkie składniki w malakserze (z ziół użyj tylko liście) i zmiksuj na gładką masę - w razie konieczności możesz dodać więcej oliwy.
6-8 łyżek oliwy z oliwek, 1 pęczek natki pietruszki, 1 doniczka bazylii, sok, sól i pieprz, 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowane blaty pizzy posmaruj sosem ziołowym, ułóż na nim kawałki kurczaka.
Piecz pizzę w mocno nagrzanym piekarniku - im mocniej, tym lepiej - ja używam trybu pizza (grzanie dołu plus wentylator i piekę w 260-270 stopniach).