Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.
250 g cukru, 250 g miodu, 300 g masła, 100 ml kawy
Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody.
800 g mąki pszennej, skórka starta z pomarańczy, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka sody oczyszczonej
Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
Ciasto po schłodzeniu jest mocno twarde, więc warto je lekko ogrzać przed wałkowaniem. Możecie też je po kawałku lekko zagnieść, aby stało się bardziej plastyczne.
Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek - ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości.
Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po około 7 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno.
Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.
Jak zrobić lukier na pierniczki
Ubij białka lekko, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny.
2 białka, 3 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki sok z cytryny
Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)