dodatkowo jeśli będzie trudno uzyskać elastyczną konsystencję ciasta można dodać zwykłego masła(, albo śmietany)
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe ciastka
Wszystkie składniki umieść w dużej misce, albo na blacie i szybko zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę miękkiego masła, albo śmietany (ja zwykle muszę dodać).
150 g kremowego masła orzechowego, 300 g mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g cukru pudru, 100 g orzechów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na około pół godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto i po kawałkach rozwałkuj podsypując mąką.
Wytnij foremkami kształty i ułóż ciastka na wyłożonej papierem blaszce.
Ciastka piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 12-15 minut - do momentu aż będą rumiane.
Po ostygnięciu możesz jej dodatkowo udekorować - ja je najbardziej lubię polane czekoladą i posypane orzechami, albo migdałami :)