płatki migdałowe (albo posiekane orzechy lub pokruszone ciasteczka do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to przełóż je do grubego woreczka i pokrusz je wałkiem - lekko uderzając i wałkując, aż się dokładnie pokruszą) a potem dokładnie zmieszaj ciasteczka z rozpuszczonym masłem - możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
18 ciasteczek oreo, 60 g masła
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i dokładnie ubij na dnie, na koniec wyrównaj powierzchnię - fajnie się tu sprawdza szklanka o płaskim dnie. Wystarczy nią ubić ciasteczka i wygładzić.
Jak zrobić sernik krówkowy
Do dużej misy, albo misy miksera przełóż twaróg, dodaj masę kajmakową z puszki, wbij jajka. Dodaj mąkę ziemniaczaną (jeśli jej nie masz, to możesz użyć budyń w proszku - taki waniliowy lub śmietankowy, albo nawet karmelowy - użyj opakowanie o wadze około 40 g). Na koniec możesz dodać jeszcze trochę cukru, jeśli lubisz bardziej słodkie serniki. Wszystkie składniki razem zmiksuj mikserem na średnich obrotach - miksuj tylko tak długo aż otrzymasz jednolitą karmelową masę.
1 kg twarogu sernikowego, 1 puszka masy krówkowej, 3 jajka, 3-5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód.
Piecz sernik kajmakowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez 1,5 godziny. Ja swoje serniki zawsze piekę w takiej niższej temperaturze, za to dłużej - dzięki temu sernik nie opada po upieczeniu. Przez niższą temperaturę sernik nie rośnie tak gwałtownie podczas pieczenia, więc potem również nie opada. Ważne jest tu także pieczenie sernika w trybie góra/dół, a nie w trybie termoobiegu. Termoobieg również powoduje, że sernik bardziej gwałtownie rośnie. Jeśli chcesz to możesz również sernik upiec w kąpieli wodnej. Możesz pod przepisem zobaczyć mój krótki film video, gdzie pokazuję jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Po około 1,5 godzinie pieczenia sernika wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika. Sernik kajmakowy pozostaw jeszcze w środku, aż do momentu ostudzenia piekarnika. Wtedy dopiero wyjmij go z piekarnika.
Sernik kajmakowy najlepiej teraz wstaw na noc do lodówki aby się dobrze schłodził.
płatki migdałowe
Jak udekorować sernik krówkowy
Następnego dnia posmaruj wierzch sernika pozostawioną masą krówkową i posyp posiekanymi migdałami (albo płatkami migdałowymi) albo posiekanymi orzechami.
Możesz też posypać sernik pokruszonymi ciasteczkami.