Na koniec dodaj mąkę (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki
Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).
400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 160 g masła
Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części.
Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie.
Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Na ciasto wyłóż masę jabłkową.
Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka.
Całość piecz około 30-35 minut.
Po upieczeniu przestudź.
Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.