Podgrzej lekko mleko (ma być tylko letnie), drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp 2 łyżeczkami cukru i zalej mlekiem, lekko wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około pół godziny.
50 g drożdży, 2 łyżeczki cukru, 250 ml mleka
W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki drożdżówki.
500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g masła, 80 ml oleju, 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, 3 żółtka, 1 jajko
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ja to robię mikserem, ale można ręcznie), w razie konieczności reguluj gęstość ciasta mąką, albo mlekiem,
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę (latem to nawet pół godziny wystarczy).
Jak zrobić nadzienie z twarogu do drożdżówki
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i cukier do smaku.
250 g twarogu, 1 jajko, cukier
Wymieszaj, ale pozostaw masę grudkowatą.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta
W misce wymieszaj ze sobą składniki kruszonki (masło możesz wcześniej rozpuścić, wtedy kruszonka zrobi się o wiele szybciej).
150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła
Czekoladowa drożdżówka wykończenie
Ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i jeszcze chwilę go wyrabiaj (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki).
Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 1 cm.
Wyłóż masę serową pozostawiając krawędzie puste.
Zwiń ostrożnie całość w rulon i odkrawaj ostrym nożem plasterki - mniej więcej o szerokości 4 cm.
Układaj je na wysmarowanej olejem lub masłem blaszce.
Posyp po wierzchu borówkami lub innym owocami - możesz też użyć rodzynki (ja jeszcze pod owoce położyłam twaróg, bo miałam go za dużo).
Na całość wysyp kruszonkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.