Namocz żelatynę w 1/4 szklanki mleka i pozostaw do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Pozostałe mleko podgrzej z cukrem i laską wanilii do momentu rozpuszczenia cukru (nie doprowadź do zagotowania).
250 ml mleka, 1 laska wanilii, 5 łyżek cukru
Zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj, aż żelatyna się dobrze rozpuści.
Odstaw mieszankę do ostudzenia.
Wyjmij wanilię, wyskrob ziarenka i dodaj do mleka.
Do przestudzonego mleka dodaj roztrzepaną lekko maślankę i wymieszaj, przelej do pucharków i wstaw do lodówki, albo do zamrażarki.
250 ml maślanki
Gdy masa się zetnie możesz na nią wylać warstwę galaretki owocowej. Jeśli używasz gotowej, to zrób ją w mniejszej ilości wody niż zalecana.
galaretka owocowa
Ja galaretkę zrobiłam sama. Potrzeba do tego około 300 g owoców (np. wiśni), ze 2-3 łyżki cukru i około pół szklanki wody. Wszystko razem zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Potem przelej całość przez gęste sito i do otrzymanego soku dodaj żelatynę (wcześniej namocz łyżeczkę żelatyny w odrobinie zimnej wody i odstaw do napęcznienia).
Gdy galaretka ostygnie dodaj ją do puddingu i wstaw do schłodzenia.