Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Truskawkowe semifreddo przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty truskawkowy deser lodowy z bezami w środku.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
6
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na semifreddo
250
g
truskawek
3
łyżki
słodkiego likieru
( lub nalewki, np. wiśniówki (opcjonalnie))
300
ml
śmietanki kremówki
(30-36 proc. - zimnej)
1/3
szklanki
cukru pudru
(- lub do smaku)
115
g
bezików
100
g
borówki amerykańskiej
(, poziomek, malin lub innych drobnych owoców)
składniki na sos owocowy do semifreddo
250
g
owoców
((ja użyłam maliny, można wziąć truskawki))
2
łyżki
cukru
1
łyżka
wody
owoce
( do dekoracji.)
Instrukcja
Jak zrobić truskawkowe semifreddo
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
250 g truskawek,
3 łyżki słodkiego likieru
Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz.
115 g bezików
W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem.
300 ml śmietanki kremówki,
1/3 szklanki cukru pudru
Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
100 g borówki amerykańskiej
Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę.
Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Jak zrobić owocowy sos do sermifreddo
W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną.
250 g owoców,
2 łyżki cukru,
1 łyżka wody
Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki).
Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje.
Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty.
owoce
Podawaj od razu z sosem owocowym.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
deser lodowy, jak robić semifreddo, truskawkowy deser lodowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!