Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Domowy likier kokosowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty domowy likier kokosowy zrobiony z zaledwie kilku składników.
3.92
z
37
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
12
hours
godz
Czas całkowity
12
hours
godz
10
minut
minut
Danie
Napoje
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Kalorie
239
kcal
Składniki
składniki na likier kokosowy
200
g
wiórek kokosowych
0,5
litra
wódki
1
puszka
mleka skondensowanego słodzonego
((530 g))
1
puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego
((w obu przypadkach polecam mleko Gostyń))
Instrukcja
Jak zrobić likier kokosowy z wiórek kokosowych
Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).
200 g wiórek kokosowych,
0,5 litra wódki
Na misce ułóż gęste sito, wyłóż je gazą lub pieluchą tetrową.
Przelej wiórki z wódką przez to sito.
Mocno wyciśnij z wiórek resztki wódki - mi w sumie wyszło 350 ml wódki.
Wlej do wódki obydwa mleka i wymieszaj.
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Przelej likier do dużej butelki i schowaj do lodówki.
Przed użyciem porządnie wstrząśnij, bo stojąc w lodówce likier się trochę rozwarstwia.
Likier najlepszy jest po około dwóch dniach, gdy składniki się "przegryzą".
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
239
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
6
g
Słowa kluczowe
domowy likier malibu, jak zrobić likier kokosowy, likier z wiórek kokosowych
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!