2/3szklankipuree z truskawek((zmiksowałam truskawki blenderem))
1szklankaświeżych((lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki)
Instrukcja
Jak zrobić lody twarożkowo-truskawkowe
W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj!
1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany kremówki
W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut).
3 żółtka, 2/3 szklanki cukru, 115 g twarogu
Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła.
Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (sprawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce - tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnieć ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam - w ten sposób poszło mi szybciej).
Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i schłodź, mieszając jeszcze przez chwilę.
Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, schłodź.
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2/3 szklanki puree z truskawek
Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów - mieszaj aż masa zgęstnieje.
Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek.
1 szklanka świeżych
Wszystko przełóż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia.
Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.