Krok 1 - przygotowanie ciasta na oponki z gotowanymi ziemniakami
Ugotowane ziemniaki (w temperaturze pokojowej) i drożdże zmiel razem w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków tak aby otrzymać gładką masę.
350 g ziemniaków, 50 g drożdży
Dodaj do ziemniaków pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody. Możesz też dodać do ciasta cynamon - aromatyczny cynamon doskonale smakuje w tych oponkach z ziemniakami.
500 g mąki pszennej, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka cynamonu
Wyrób gładkie ciasto drożdżowe - możesz przełożyć wszystko na blat - będzie ci wygodniej je zagnieść.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Szklanką lub większą okrągłą foremką wykrawaj krążki ciasta.
Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja - wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę - szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta (na filmie pokazuję jak to robię).
Krok 2 - smażenie drożdżowych oponek
W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej mocno tłuszcz - najlepszy będzie tu rafinowany olej rzepakowy, który ma wysoki próg dymienia. Taki olej jest najlepszy do smażenia na głębokim tłuszczu. Olej rozgrzej do temperatury około 170-180 stopni.
Wykrojone krążki przełóż do garnka - smaż maksymalnie po 4 oponki na raz - tak aby nie obniżyć za mocno temperatury oleju.
Po kilku minutach ostrożnie obróć oponki na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1-2 minuty. Możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Ja wbijam wykałaczkę w środek oponki i jeśli jest czysta, to oponki są dobrze usmażone, jeśli jest lepki od ciasta, to trzeba je smażyć jeszcze chwilę.
Oponki ziemniaczane wyjmij z rondelka i osusz na ręczniku papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posyp oponki cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą. Możesz też zrobić prosty lukier - do miseczki wsyp cukier puder i dodawaj po trochu mleko, ciągle mieszając, aż otrzymasz lekko lejący lukier. Lukrem polej ostudzone oponki.