Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Bakaliowe ciasto na białkach przepis
Wypieki Beaty
Proste, puszyste i smaczne ciasto z samych białek z orzechami i rodzynkami.
4.86
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
5
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
224
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo dwie formy keksowe o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na bakaliowe ciasto z białek
10
białek
(z jajek rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
240
ml
oleju
(lub rozpuszczonego i ostudzonego masła)
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
100
g
orzechów
(1 szklanka )
50
g
rodzynek
(pół szklanki - możesz użyć inne owoce suszone)
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Zacznij miksować białka z odrobiną soli - tak aby się lekko spieniły.
10 białek
Wsypuj powoli cukier i miksuj całość na wysokich obrotach.
200 g cukru
Gdy białka będą bardzo gęste, białe i lśniące wlej małym strumieniem olej - miksuj na wolnych obrotach.
240 ml oleju
Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj - jeśli używasz cukier waniliowy, to możesz go dodać razem ze zwykłym cukrem.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiej przez sito i dodaj porcjami do białek - każdą porcję wymieszaj delikatnie szpatułką.
200 g mąki pszennej
Na koniec dodaj lekko posiekane orzechy i rodzynki - delikatnie wymieszaj.
100 g orzechów,
50 g rodzynek
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto - wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i posyp na koniec cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
224
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto bez żółtek, ciasto z białek
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!