Mleko podgrzej do letniej temperatury, dodaj do niego łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże - wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
1 łyżeczka cukru, 80 ml mleka, 15 g drożdży
W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, jajko oraz masło. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 25 g masła
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany lekko mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek - o grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej 20/30 cm.
Przekrój ciasto na trzy szerokie paski, a następnie każdy pasek przekrój na dwa kawałki.
Jak zrobić nadzienie migdałowe do bułeczek
Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i miękkim masłem (jeśli nie masz mielonych migdałów, to całe migdały zmiksuj z cukrem pudrem w malakserze).
150 g migdałów, 80 g cukru pudru, 1 łyżka masła
Dodawaj stopniowo lekko roztrzepane białko - tyle, aby masa zaczęła się lepić.
1 białko
Aby ułatwić sobie pracę przełożyłam masę migdałową do mocnego woreczka, odcięłam w nim róg i wyciskałam w ten sposób masę na ciasto.
Na środek ciasta nałóż nadzienie migdałowe i zwiń ciasto w rulon (ja jeden z boków ciasta ponacinałam na długość około 3 cm i zwijałam ciasto od gładkiego brzegu w kierunki ponacinanego, w ten sposób na wierzchu bułeczki były lekko ponacinane) - pod przepisem dodałam zdjęcie zrobione telefonem z przygotowań.
Ułóż bułeczki na dużej blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby podrosły.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni tryb góra/dół).
Bułeczki przed pieczeniem posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
1 jajko, 1-2 łyżki mleka
Piecz bułeczki przez około 15 minut - aż będą rumiane.