Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto crostata przepis
Wypieki Beaty
Przepis na włoskie ciasto crostata z owocowym nadzieniem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
45
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
15
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Kalorie
267
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 21-22 cm.
Składniki
składniki na ciasto crostata
75
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
2
jajka
(rozmiar L)
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
(albo trochę aromatu cytrynowego)
200
g
Forest Fruits in jelly
(od Allnutrition)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto crostata
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
75 g masła,
150 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
200 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy maślanej wbij po jednym jajku i zmiksuj do połączenia.
2 jajka
Dodaj skórkę z cytryny lub aromat i wsyp w dwóch porcjach mąkę - zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
skórka otarta z cytryny
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wyłóż ciasto do foremki. Zgarniając ciasto od środka ku brzegom, tak aby przy brzegach było grubsze i bardziej "wchodziło" na ścianki foremki.
W powstałe zagłębienie nałóż frużelinę owocową - u mnie Forest Fruits.
200 g Forest Fruits in jelly
Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
267
kcal
Weglowodany:
40
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
10
g
Słowa kluczowe
tarta z owocami, włoska tarta
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!