Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Śliwkowy kopiec kreta przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne czekoladowe ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowo-piernikowym.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
35
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
35
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Kalorie
332
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 22-24 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowo-śliwkowe
120
g
masła
100
g
czekolady
(użyłam gorzką)
100
g
cukru
(pół szklanki)
1
opakowanie
powideł
(śliwkowych od Stovit - 240 g)
3
jajka
(rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
składniki na krem czekoladowo-piernikowy
100
g
czekolady
(użyłam mleczną)
250
g
serka mascarpone
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
dodatkowo
100
g
powideł
(śliwkowych od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-śliwkowe
W większym garnku rozpuść masło. Do gorącego masła dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - aż czekolada się rozpuści.
120 g masła,
100 g czekolady
Dodaj do czekolady cukier oraz powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj.
100 g cukru,
1 opakowanie powideł
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie wsyp do czekolady i wymieszaj łyżką.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wbij jajka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
3 jajka
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Przelej ciasto do formy i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem czekoladowo-piernikowy do kopca kreta
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (połam ją i przełóż do żaroodpornej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
100 g czekolady
Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz przyprawę do piernika do serka mascarpone i dokładnie zmiksuj.
250 g serka mascarpone,
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Schowaj serek z czekoladą do lodówki do schłodzenia - na mniej więcej godzinę.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, w trakcie dodawaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą. Miksuj do połączenia składników.
500 ml śmietany kremówki
Jeśli lubisz słodkie kremy, to możesz krem dodatkowo posłodzić cukrem pudrem.
Śliwkowy kopiec kreta - wykończenie
Wyjmij ciasto z formy i ostrym nożem zetnij jego czubek.
Za pomocą łyżki wyjmij trochę ciasta ze środka, tak aby utworzył się płytki dołek.
Wyjęte ciasto oraz część odciętą rozdrobnij na okruszki.
Posmaruj ciasto kilkoma łyżkami powideł śliwkowych od Stovit.
100 g powideł
Na powidła wyłóż krem czekoladowo-piernikowy tak aby utworzył wystającą kopułę.
Posyp wierzch ciasta grubą warstwą okruszków z odkrojonego ciasta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
332
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
23
g
Słowa kluczowe
ciasto kopiec kreta, czekoladowe ciasto z powidłami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!