Drożdże rozkrusz, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozkruszyły.
10 g drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
Dodaj do drożdży letnie (!) mleko i wymieszaj - odstaw zaczyna do wyrośnięcia.
50 ml mleka
W dużej misce miksera umieść mąkę.
300 g mąki pszennej
Dodaj do niej sól oraz rozczyn drożdżowy - zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo wodę.
0,5 łyżeczki soli, 150 ml wody
W trakcie dodaj 2 łyżki oliwy.
2 łyżki oliwy
Gotowe ciasto przykryj ściereczką albo folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieć dłońmi.
Foremkę do pieczenia posmaruj oliwą.
oliwa
Wyłóż ciasto i rozciągnij je na wymiar foremki.
Przykryj foremkę folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby ciasto się napuszyło.
Zdejmij folię z foremki i palcami porób w cieście dołki.
Posyp wierzch ciasta odrobiną soli oraz suszonymi przyprawami - bazylią, oregano i rozmarynem.
sól, bazylia, oregano, rozmaryn
Piecz w 190 stopniach (najlepiej w trybie pizzy - dół i włączony wentylator - jeśli nie masz takiego trybu, to w termoobiegu) przez mniej więcej 20 minut - do zrumienia.