1łyżkapasty orzechowej(lekko czubata, użyłam pastę z orzechów laskowych, może być też masło orzechowe z orzeszków ziemnych)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na orzeszki
Z mąki, żółtek, masła, sody, cukru i jogurtu zagnieć ciasto.
250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 100 g masła, 1 łyżka cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżka jogurtu naturalnego
Jeśli ciasto nie do końca chce się razem zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody - ja dodałam jedną łyżkę.
woda
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę - aby ciasto się schłodziło.
Jak zrobić ciasteczka orzeszki
Rozgrzej maszynkę do orzeszków, a jeśli masz patelnię, to rozgrzej ją z obydwu stron.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj nieduże kawałki ciasta i tocz kulki.
Ułóż kuleczki w zagłębieniach foremki.
Zamknij formę/patelnię i smaż orzeszki przez około 2 minuty (jeśli robisz to na patelni, to po około 2 minutach obróć patelnię i smaż jeszcze chwilę z drugiej strony.
Ostrożnie wyjmij upieczone ciastka z formy i odłóż do wystudzenia.
Jeśli ciasteczka są mało foremne - mają nadmiar ciasta po bokach, to możesz go usunąć za pomocą drobnej tarki, albo nożykiem.
Jak zrobić krem do orzeszków
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - do rondelka wlej na dno trochę wody, na górze garnka ustaw żaroodporną miskę i wsyp do niej lekko posiekaną czekoladę.
50 g czekolady mlecznej
Zagotuj wodę w garnku i czekaj aż czekolada się rozpuści.
Serek mascarpone zmiksuj z pastą orzechową lub masłem orzechowym, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.
125 g serka mascarpone, 1 łyżka pasty orzechowej
Oby ułatwić sobie pracę polecam przełożenie kremu do woreczka.
Nakładaj krem w zagłębienia ciasteczek, a następnie sklejaj razem po dwie połówki.
Gotowe ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemniczka i odłożyć na noc.
Kruche ciasto lekko zmięknie od kremu i orzeszki będą wtedy lepsze do jedzenia.