Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Puszyste placuszki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, lekkie i proste placuszki idealne na śniadanie.
4.59
z
17
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
35
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
75
kcal
Składniki
składniki na puszyste placuszki
240
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
60
ml
oleju
(- 1/4 szklanki)
250
ml
mleka
(- 1 szklanka)
2
białka
(- z jajek rozmiar L)
2
żółtka
(- z jajek rozmiar L)
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste placuszki krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
240 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko, olej i żółtka zmieszaj razem.
60 ml oleju,
250 ml mleka,
2 żółtka
Białka ubij na sztywno z cukrem.
2 białka,
50 g cukru
Do mąki dodaj mokre składniki i wymieszaj.
Dodaj do ciasta ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzaną patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
Nałóż po czubatej łyżce ciasta na jeden placuszek.
Smaż na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać dziurki.
Przełóż placki na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez około minutę.
Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
75
kcal
Weglowodany:
9
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
4
g
Słowa kluczowe
placuszki na śniadanie
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!