Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo gęste.
2 białka, 100 g cukru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z gorzkim kakao.
70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
Do ubitych białek dodaj pojedynczo żółtka i każde zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.
2 żółtka
Dodaj mąkę z kakao i wymieszaj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto - wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź biszkopt, ale nie wyciągaj go z foremki.
Możesz nasączyć biszkopt odrobiną kawy przygotowanej do musu kawowego (ja go nasączałam).
120 ml mocnej kawy
Jak zrobić mus kawowy do ciasta
Zimny serek mascarpone zmiksuj z zimną kawą.
250 g serka mascarpone, 120 ml mocnej kawy
Żelatynę zalej odrobiną wody - daj jej tylko tyle, aby ją zakryła - wymieszaj i odstaw.
3 łyżeczki żelatyny, woda
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na wysokich obrotach do momentu aż będzie gęsta i puszysta.
250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Dodaj mascarpone z kawą do kremówki i delikatnie wymieszaj łopatką. Jeśli chcesz to możesz teraz dosłodzić krem cukrem pudrem - delikatnie wmieszaj go do kremu.
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce - max 10 sekund - dodaj do niej czubatą łyżkę musu i wymieszaj.
Przelej żelatynę z musem do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
Przełóż mus na wierzch biszkoptu i wyrównaj jego powierzchnię.
Schowaj foremkę do lodówki i przygotuj bitą śmietanę na wierzch ciasta.
Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta caffe latte
Zimną kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta i puszysta.
500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Żelatynę przygotuj podobnie jak przy musie kawowym.
3 łyżeczki żelatyny, woda
Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przełóż bitą śmietanę na wierzch ciasta caffe latte i schowaj do lodówki do schłodzenia - na kilka godzin.
Przed podaniem możesz posypać wierzch ciasta rozpuszczalną kawą, albo posypać tartą czekoladą.