Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Bułki hot cross przepis ze zdjęciami krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z rodzynkami i cynamonem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
8
Kalorie
267
kcal
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki hot cross
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
180
ml
mleka
(ciepłego, ale nie gorącego 3/4 szklanki)
około 320
g
mąki pszennej
(2 lekko czubate szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
0,5
łyżeczki
przyprawy do piernika
1
szczypta
soli
1
żółtko
(z jajka rozmiar L)
25
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
100
g
rodzynek
(lub żurawiny, 3/4 szklanki)
skórka
(starta z jednej pomarańczy)
składniki na masę na krzyże
2
łyżki
mąki pszennej
3-4
łyżki
wody
(lub do konsystencji)
składniki na glazurę
1
łyżka
dżemu
(brzoskwiniowego lub pomarańczowego)
2
łyżki
wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki hot cross krok po kroku
Rodzynki lub żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut - tak aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę.
100 g rodzynek
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier oraz mleko - dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
180 ml mleka
W misie miksera umieść suche składniki.
około 320 g mąki pszennej,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 szczypta soli,
skórka
Dodaj do suchych składników żółtko, rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
1 żółtko,
25 g masła
Wyrób ciasto - będzie lekko klejące.
Dodaj rodzynki lub żurawinę i wyrób razem.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyłóż je na posypany mąką blat i utocz w gruby wałek.
Podziel ciasto na około 8 kawałków.
Z każdego utocz kulkę i ułóż w foremce (u mnie o wielkości około 17/25 cm - posmarowanej olejem).
Foremkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Jak zrobić masę na krzyże na bułeczki
Wsyp mąkę do miseczki, dodaj porcjami wodę i wymieszaj.
2 łyżki mąki pszennej,
3-4 łyżki wody
Masa ma być gęsta, ale spływająca z łyżki.
Przełóż masę do woreczka i odetnij mały róg.
Wyciśnij ciasto na bułeczki tworząc charakterystyczne krzyże.
Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 20 minut - aż będą rumiane.
Dżem wymieszaj z wodą i podgrzej krótko w mikrofalówce lub w rondelku.
1 łyżka dżemu,
2 łyżki wody
Za pomocą pędzelka posmaruj gorące bułeczki podgrzanym dżemem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
267
kcal
Weglowodany:
45
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
6
g
Słowa kluczowe
bułeczki z żurawinami, wielkanocne bułeczki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!