Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik cytrynowy z musem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny cytrynowy sernik z musem cytrynowym i lemon curd.
4.72
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
5
hours
godz
Czas całkowity
7
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
262
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
około 150
g
biszkoptów
75
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na lemon curd do sernika
2
cytryny
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
60
g
masła
(miękkiego)
2
jajka
(rozmiar L)
1
żółtko
składniki na sernik cytrynowy
1
kg
twarogu
(na serniki z wiaderka - dobrego tłustego - polecam Piątnicę, Mój Ulubiony)
1
puszka
mleka skondensowanego słodzonego
(użyłam z Gostynia)
4
jajka
(rozmiar L)
1
opakowanie
kisielu cytrynowego
(opakowanie na pół litra wody)
2
łyżki
soku z cytryny
składniki na mus cytrynowy do sernika
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
lemon curd
2
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić krem lemon curd
Cytryny dokładnie umyj i osusz. Kilkakrotnie poturlaj je po blacie jednocześnie dociskając tak aby zmiękły.
2 cytryny
Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
Umieść skórkę, sok z cytryny, cukier i masło w żaroodpornej miseczce (np. metalowej) i postaw ją na garnku z gotującą się wodą.
150 g cukru,
60 g masła
Podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą.
W miseczce rozmieszaj widelcem jajka i żółtko.
2 jajka,
1 żółtko
Dodaj jajka do miseczki i gotuj razem ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji.
Gotowy krem przetrzyj przez sitko aby pozbyć się ewentualnych kawałków cytryny lub jajka.
Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
Biszkopty zmiksuj na proszek, albo bardzo porządnie rozbij je - np. wałkiem.
około 150 g biszkoptów
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
75 g masła
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż na dno biszkopty i dociśnij dokładnie.
Jak zrobić sernik cytrynowy krok po kroku
Do misy miksera włóż twaróg, dodaj jajka, słodzone mleko skondensowane, sok z cytryny oraz wsyp kisiel - zmiksuj do połączenia składników.
1 kg twarogu,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
4 jajka,
2 łyżki soku z cytryny,
1 opakowanie kisielu cytrynowego
Przelej masę sernikową na spód z biszkoptów.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw w środku sernik, aby ostygnie.
Schowaj sernik do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić mus cytrynowy do sernika
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj mniej więcej połowę lemon curd i delikatnie wymieszaj - sprawdź smak, jeśli chcesz to dodaj więcej lemon curd.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - daj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę - wymieszaj i odstaw na 5 minut.
2 łyżeczki żelatyny
Podgrzej krótko żelatynę - ja to robię w mikrofalówce - zwykle niecałe 10 sekund.
Dodaj do podgrzanej żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj.
Tak przygotowaną żelatynę wlej do reszty musu cytrynowego i dokładnie wymieszaj.
Przełóż mus na sernik, wyrównaj powierzchnię i schowaj ponownie do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przed podaniem udekoruj sernik resztą lemon curd.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
262
kcal
Weglowodany:
21
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
17
g
Słowa kluczowe
cytrynowy sernik, sernik z lemon curd
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!