Wypróbujcie mój przepis na rewelacyjne i mocno czekoladowe ciasto brownie z lekkim musem czekoladowym na wierzchu. Ta podwójna kawka czekolady zasmakuje każdemu :)
Przelej ciasto do foremki do pieczenia (posmarowanej masłem i posypanej mąką).
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź - nie wyciągaj ciasta z foremki.
Jak zrobić mus czekoladowy do brownie
Czekoladę połam na kawałki do żaroodpornej miseczki, dodaj śmietanę kremówkę i pogrzej razem w kąpieli wodnej (do garnka nalej na dno wody, postaw na garnku miskę z czekoladą i podgrzewaj na parze, aż się rozpuści).
100 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
Odstaw czekoladę do przestudzenia.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
250 ml śmietany kremówki
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody - użyj jej tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw ją na 5 minut do napęcznienia.
1 łyżeczka żelatyny
Podgrzej krótko żelatynę (np. w mikrofalówce) - nie grzej za długo, aby nie była za gorąca.
Do ubitej kremówki dodaj czekoladę i wymieszaj łopatką.
Jeśli wolisz słodsze kremy, to możesz posłodzić mus cukrem pudrem - ja go nie dodawałam.
cukier puder
Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę kremu czekoladowego i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
Przełóż mus na brownie i wyrównaj powierzchnię.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem możesz brownie posypać odrobiną gorzkiego kakao oraz posiekanymi orzechami.