Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste i suche.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
3 białka, 100 g cukru
W tym czasie przesiej mąkę przez sito.
75 g mąki pszennej
Do ubitych białek dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.
3 żółtka
Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie.
Przełóż ciasto do foremki i piecz przez mniej więcej 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić bezy z orzechami
Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
2 białka, 100 g cukru
Przygotuj dużą blachę z piekarnika - wyłóż ją papierem do pieczenia - od spodu posmaruj go na rogach odrobiną ubitej bezy - to zapobiegnie "fruwaniu" papieru.
Przełóż ubitą bezę do woreczka z dużą tylką - ja użyłam dwa woreczki z mniejszą i większą tylką, aby mieć dwa rozmiary bezików.
Wyciśnij beziki na papier do pieczenia i część z nich posyp posiekanymi orzechami.
orzechy
Piecz bezy w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5-2 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak bezy w środku aż ostygną.
Ostudzone bezy przechowuj w szczelnym pojemniku.
Jak zrobić krem budyniowo-maślany do tortu
Do rondelka włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę - wymieszaj dokładnie dodając po trochu mleko.
100 g cukru, 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki pszennej, 300 ml mleka
Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.
Zagotuj budyń i gotuj aż mocno zgęstnieje.
Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą lub woreczkiem i odstaw do wystudzenia - w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach - do momentu aż będzie białe i puszyste - ja miksuję około 10 minut.
200 g masła
Do ubitego masła dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj na średnich obrotach.
Odłóż mniej więcej 1/4-1/3 kremu do pojemniczka.
Do pozostałego kremu dodaj mniej więcej połowę bezików - tych z orzechami i bez - lekko je pokrusz i wymieszaj całość łopatką.
Jak zrobić tort kijowski - złożenie
Na ułóż spodni blat biszkoptu na paterze/talerzu i zapnij na nim rant z foremki.
Nasącz biszkopt wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka wody
Nałóż na biszkopt dżem z czarnej porzeczki (albo inny kwaskowaty dżem).
dżem z czarnej porzeczki
Wyłóż krem budyniowy z bezami i rozprowadź dokładnie.
Drugi blat ciasta nasącz i posmaruj dżemem.
Ostrożnie ułóż biszkopt na kremie dżemem do dołu.
Schowaj ciasto do lodówki na około dwie godziny.
Po schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant.
Posmaruj boki oraz górę tortu odłożonym kremem.
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę - gdy przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij garnek z ognia i dodaj do śmietany połamaną czekoladę.
100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
Mieszaj aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Odstaw polewę do lekkiego ostudzenia.
Wylej czekoladę na wierzch tortu.
Na koniec udekoruj pozostałymi bezikami - możesz też dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami.