ok 100gborówek(albo innych owoców - jeśli używasz)
Instrukcja
Jak zrobić sypaną drożdżówkę bez wyrabiania
Na dno większej miski rozdrobnij drożdże.
25 g drożdży
Posyp je cukrem i zalej letnim (nie gorącym) mlekiem.
100 g cukru, 80 ml mleka
Wlej olej i dodaj roztrzepane widelcem jajka.
120 ml oleju, 2 jajka
Wsyp mąkę - niczego nie mieszaj! - przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny.
300 g mąki pszennej
Po dwóch godzinach moje ciasto wyglądało jak na zdjęciu.
Wymieszaj ciasto łyżką - nie musisz go miksować.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowanej masłem i posypanej mąką), na wierzchu ułóż owoce jeśli je używasz i posyp kruszonką (wystarczy masło zmieszać z mąką i cukrem, tak aby utworzyły się grubsze kawałki).
25 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, ok 100 g borówek
Wstaw foremkę do zimnego! piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez mniej więcej 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Upieczone ciasto wyjmij i ostudź, a następnie wyjmij z foremki.