Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
zakręcone bułeczki z brzoskwiniami

Przepis na drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami

Zapraszam na pyszne drożdżowe zakręcone bułeczki. Te drożdżówki zrobiłam z dodatkiem soczystych brzoskwiń i pysznych borówek, a bułeczki po upieczeniu polałam odrobiną słodkiego lukru. To idealne letnie drożdżówki – spróbujcie koniecznie!

drożdżówki z owocami i kruszonką

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie słodkie drożdżówki, to koniecznie zróbcie takie bułeczki z borówkami i brzoskwiniami.

drożdżówki z jagodami

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami przepis

Wypieki Beaty
Przepyszne drożdżowe bułeczki zakręcone z dodatkiem owoców.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na kokosową kruszonkę do drożdżówek

składniki na nadzienie owocowe do drożdżówek

składniki na lukier:

Instrukcja
 

Jak zrobić zakręcone bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

  • Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj.
    30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • Przykryj rozczyn drożdżowy ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ma być dość gęste).
    450 g mąki pszennej, 2 jajka, 80 g cukru, 90 g oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj owoce – brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę (możesz je też wcześniej obrać), dodaj borówki lub jagody, wsyp mąkę i cukier i wymieszaj.
    3 brzoskwinie, 100 g borówek, 1 łyżka mąki kokosowej, 30 g cukru
  • Z podanych składników przygotuj kruszonkę – połącz wszystko razem palcami tworząc grudki ciasta.
    50 g masła, 6 łyżek mąki kokosowej, 3 łyżki cukru
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na podsypany mąką blat i krótko zagnieć – w razie konieczności możesz dodać do niego trochę mąki.
  • Rozwałkuj ciasto na plaski placek.
  • Na połowie rozłóż owoce i przykryj drugą połową ciasta.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na grube paski.
  • Trzymając dłońmi za dwa końce zwiń bułeczki w przeciwnych kierunkach.
  • Przenieś ostrożnie bułeczki na blachę z piekarnika – dopchaj owoce, które wypadły w trakcie.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół) i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub mleka.
    150 g cukru pudru, odrobina mleka
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonką, drożdżówki z brzoskwiniami i borówkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z owocami

Drożdżówki z brzoskwiniami i borówkami – uwagi

Zapraszam na zakręcone bułeczki z brzoskwiniami i borówkami. Lekkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocami – w takiej ilości, że uciekają bokami, do tego kokosowa kruszonka i na okrasę trochę lukru – mniam. Te bułeczki z brzoskwiniami to mój kolejny wypiek na bieganie – po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po pysznej drożdżóweczce z owocami – jeśli biegacie, to spróbujcie moją metodę – można jeść bezkarnie! Do kokosowej kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową – ale jeśli nie macie to użyjcie normalną i dodajcie trochę wiórek kokosowych.

Z przepisu otrzymacie około 8 bułeczek (i to na prawdę sporych).

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta drożdżowe i pyszne drożdżówki. A jeśli lubicie drożdżowe bułeczki z owocami, to koniecznie przygotujcie takie urocze bułeczki serduszka z malinami i podajcie jej ukochanej osobie. Na pewno będzie nimi zachwycona!

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

A tu są zdjęcia z przygotowań.

zakrecone buleczki zbiorowe 1
zakrecone buleczki zbiorowe 2

Polecane przepisy na drożdżówki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 26 sierpnia