Zapiekanka kukurydziana

Zaktualizowany: 2023 7 grudnia
chilijska zapiekanka

Zapiekanka kukurydziana na Walentynki rodem z Chile

wpis sponsorowany

Pastel de choclo, czyli zapiekanka kukurydziana, to kulinarna podróż do tradycyjnej kuchni chilijskiej. To aromatyczne danie łączy w sobie soczyste mięso, warzywa i jajka, pokrywając je warstwą puszystego puree z kukurydzy. Pastel de choclo to nie tylko smaczny przysmak, ale także wyraz kultury i historii kulinarnej Chile. Spróbuj tego przepisu, by doświadczyć autentycznego smaku Ameryki Południowej w wyjątkowej formie zapiekanki kukurydzianej.

chilijska zapiekanka z kukurydzą

Zapiekanka kukurydziana przepis krok po kroku

Jeśli lubisz testować przepisy z różnych zakątków świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

chilijska zapiekanka

Zapiekanka kukurydziana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną zapiekankę kukurydzianą z Chile.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 2
Składniki

składniki na zapiekankę kukurydzianą z mięsem

  • 200 g kukurydzy ((użyłam mrożoną, ostatecznie może być konserwowa))
  • 20 g masła
  • około 50 ml mleka
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść rodzynek
  • 0,5 strączka papryczki chili
  • sól (, pieprz, mielona papryka chili – do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić zapiekankę kukurydzianą z mięsem

  • Kukurydzę zmiksuj z mlekiem, dodaj do niej masło, przełóż do rondelka i pogrzej – do rozpuszczenia masła.
    200 g kukurydzy, około 50 ml mleka, 20 g masła
  • Możesz kukurydzę lekko posolić – ja soliłam, bo wydała się mi za mdła.
  • Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
    1 mała cebula, 0,5 strączka papryczki chili
  • Mięso mielone podsmaż na patelni z przeciśniętym czosnkiem, cebulą i papryczką, dodaj rodzynki.
    250 g mielonego mięsa wołowego, 1 ząbek czosnku, 1 garść rodzynek
  • Dopraw mięso do smaku.
  • Przełóż mięso do dwóch naczynek do zapiekania, na wierzchu ułóż kukurydzę.
  • Zapiecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Podawaj gorące z czerwonym winem.
Prywatne
Słowa kluczowe zapiekanka z mięsem mielonym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kolacja na walentynki

Co to jest pastel de choclo?

Razem z pysznym winem Panul zapraszam Was do egzotycznego, pachnącego Chile :) Stamtąd pochodzą wina Panul, a ich nazwa oznacza uścisk lub objęcie, specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi. Już jutro Walentynki, więc przygotowałam dla Was bardzo fajną propozycję na walentynkową kolację. Oczywiście danie inspirowane jest Chile i chilijską kuchnią. Jednym z bardziej popularnych w tym kraju dań jest pastel de choclozapiekanka kukurydziana, w której mielone mięso wołowe, z dodatkiem kawałków kurczaka, gotowanego jajka, rodzynek i innych dodatków zapieka się pod pierzynką zmiksowanej kukurydzy.

wino panul

Ja przygotowałam swoja wersję tego dania – lekko słodką i mocno pikantną – taką jaka jest miłość :D Myślę, że takie danie idealnie pasuje na walentynkową kolację, szczególnie, że jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste (zostanie Wam więc sporo czasu na „zrobienie się na bóstwo” :D). Do tego dania proponuję Wam czerwone wytrawne wino Panul – ja mam do niego Carmenere, które zachwyciło mnie swoim owocowym bukietem :)

Wino Panul pojawiło się już wcześniej na blogu – możecie z niego przygotować pieczone pierogi z kaszą – spróbujcie jakie pyszne :)

zapiekanka z mięsem mielonym
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
zapiekanka kukurydziana
zapiekanka kukurydziana

Inspiracją do przepisu był dla mnie przepis znaleziony kiedyś w internecie, ale niestety nie pamiętam już gdzie to było.

Polecane przepisy na zapiekanki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne zapiekanki idealne na obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 13 lutego